una bona experiència

CAT | ESP

Què és un Guia de muntanya?

Un guia de muntanya té un ofici, unes tècniques adquirides, un mètode en el seu treball, rigurosament estudiat, i que el diferencien dels alpinistes aficionats.

El guia és un professional, en tant, que rep una remuneració, i adquireix unes responsabilitats.

Un guia de muntanya és una persona, amb un ampli coneixement del medi en el que es mou, bona forma física, i un ampli currículum esportiu. Coneix i desenvolupa les tècniques adequades a cada situació, en relació als participants, per aconseguir l'objectiu proposat.

El guia assessora i situa a l'alumne/client en el nivell que li escau. Un guia és un gestor de riscos, dels seus i del client, és un pedagog amb molta capacitat per relacionar-se i entendre les realitats individuals. Dit d'una altra manera, el que diferencia a un guia, d'un esportista expert és la capacitat de suplir les mancances tècniques dels participants, amb maniobres i comportaments mai utilitzats en la pràctica esportiva particular. Un guia de muntanya intentarà anul·lar els perills subjectius propis del participant i minimitzar els perills objectius, inherents a la muntanya, i que mai desapareixeran.

Tota activitat en muntanya és intrínsecament perillosa.

Les credencials professionals AEGM, UIAGM i UIMLA identifiquen la formació i la qualitat del guia.

Abans de contractar un guia hauríem de conèixer la seva formació.

Des de 2003 la formació és oficial, s'atorga un títol estatal i és competència dels departaments d'educació de les Comunitats Autònomes. Relació de les titulacions existents, amb competències de formació i guiatge a la muntanya:

LLEI 3/2008, de 23 d'abril de l'exercici de les professions de l'esport (Generalitat de Catalunya)
Real Decreto 1913/1997 - Real Decreto 318/2000 - Decret 243/2003

Formació Professional de Règim Especial - TÈCNICS D'ESPORT DE MUNTANYA I ESCALADA

1r NIVELL
CERTIFICAT D'INICIACIÓ A L'EXCURSIONISME

2n NIVELL O GRAU MIG

Aspitant a guia d'alta muntanya - TÈCNIC D'ESPORT EN ALTA MUNTANYA
Guia de barrancs - TÈCNIC D'ESPORT EN DESCENS DE BARRANCS
TÈCNIC D'ESPORT EN ESCALADA
Guia acomapanyat de muntanya - TÈCNIC D'ESPORT EN MUNTANYA MITJANA

3r NIVELL O GRAU SUPERIOR

Guia d'alta muntanya UIAGM- TÈCNIC SUPERIOR D'ESPORT EN ALTA MUNTANYA
TÈCNIC SUPERIOR D'ESPORT EN ESCALADA
TÈCNIC SUPERIOR EN ESQUÍ DE MUNTANYA

 
 

Amics

Què et pot aportar un guia?

Un guia de muntanya professional pot acompanyar-te en els teus reptes esportius d'una forma natural i amena, pot ajudar-te amb la logística, a decidir en les situacions complicades i a vetllar per la teva seguretat. Per una altra banda, un guia també pot ensenyar-te les tècnicques necessàries de cadascuna de les disciplines dels esports de muntanya, mitjançant cursos de formació i assessorament tutoritzat. Què és un guia de muntanya?

Coneix-me

Vaig començar a anar a la muntanya de ben petit, em van regalar la meva primera corda i e lmeu primer piolet a l'edat de 12 anys. Bén aviat, vaig quedar atrapat per aquest món fascinant, i de seguida vaig decidir que volia ser guia de muntanya. En l'actualitat soc tècnic superior d'esport guia d'alta muntanya UIAGM, guia de barrancs i professor d'esquí. Llegir més...